Korku türü içerisinde hep farklı şeyler deneyen oyunlara ayrı bir aşk beslerim. Korku oyunlarının son zamanlarda fazlasıyla düz, özgün olmayan tek yaptığımız şeyin jumpscare yemek için yürüdüğümüz oyunlardan bıkmıştım. Bu bıkkınlığa en çok Chilla's Art oyunlarının sebep olduğunu söyleyebilirim. Faith'in bu bıkkınlığa iyi geleceğini düşünerek bekledikçe bekledim. En sonunda Faith çıktı. Faith baştan sona kendi tarzıyla beni hem korkutup hemde hikayesiyle sürükleyip götürdü. Öncelikle hikayesini neden bu kadar beğendiğimi anlatmak istiyorum. Normalde Exorcism hakkında böyle ruhani şeylerin dahil olduğu hikayeleri pek sevmem. Özellikle ünlü Exorcist filmini de pek beğenmiyorum. Bu konsepte olan içerikleri sevmediğimi söylesem de bazen o kadar iyi oluyorlar ki bayılıyorum. Faith'te bu konsepte o kadar bayıldım ki bu konsepte olan farklı içeriklere bakasım geldi. Neyse Faith konusuna tekrar gelelim.

Faith ana karakterimiz John Ward isimli bir rahibin yarım kalan şeytan çıkarma ayininden dolayı gördüğü kabuslar ile başlıyor. Kabusları sonucu ise yarım bıraktığı bu işi tamamıyla sonlandırmak için yola koyuluyor. Böyle basit bir şekilde başlayıp sonrasında hikayeye eklenen karakterler ile tadından yenmez bir hikaye oluşuyor. Daha fazlasını anlatmak istemiyorum oynarken tüm notları okuyarak Faith'in rahatsız ve şok edici hikayesine birinci elden tanık olmanızı istiyorum.

Oynanış kısmında ise ana karakterimiz John'un koruyucu haçı ile bize yaklaşan şeytanları uzaklaştırıp, belli nesneler içerisinde kalmış ruhları çıkarıp notlar buluyorsunuz. Bazı durumlarda ise şeytanları sadece uzaklaştırmakla kalmayıp boss savaşları sırasında onları yenebiliyoruz. Oynanış bakımından ne kadar basit gözükse de bu basit oynanışı kendi tarzıyla sunduğu için çok hoşuma gitti. Biraz mekan ve karakter tasarımları hakkında konuşmak istiyorum. Mekan tasarımları harikulade klinikten tut apartmanlardan kült mekanlarına kadar çok hoş üstelik 8-Bit grafiklerle daha bir hoş durmuş. Bir de girdiğimiz mekanların o kadar ıssızlar ki bazen minik bir yaşam belirtisi bile korkutucu geliyordu. Karakter tasarımlarına geçmeden önce oyunun sinematiklerinin ne kadar muazzam olduğunu hatırladım. Hiçbir oyunda böyle estetik ve güzel sinematikler görmedim. Karakter tasarımları ise yine çok estetik ve oyunun standartları içerisinde hoş gözüküyorlar. Father Garcia özellikle hem kişiliği hem de tipleme olarak aşırı havalı bulduğum bir karakterdi. Bulmacalarda tadında tasarlanmış ara sıra zorlanır gibi olsam da çözmesi eğlenceliydi. Bu arada oyunun ilginç bir yönü var.

Faith tekrar oynanışa çok elverişli tasarlanmış. İlk oynanışınızda her bölümün bir endingini alarak geçiyorsunuz. Bölüm içerisinde olan gizli boss savaşlarını da yaparsanız o bölümün turbo modunu açıyorsunuz. Turbo modunu açınca o bölümü hem tekrar oynamak daha kolaylaşıyor hem de diğer sonları daha hızlıca hallediyorsunuz. Ben her bölüm için böyle diğer sonları yapmak için fazlasıyla uğraşmıştım. Tabii daha tüm sonları alamadım ama almayı deneyeceğim. Şu son dönem steam fiyatlarından dolayı indirimi falan bekleyin demeyeceğim bence direk zam yemeden tam fiyatından kapın gitsin.

Reviewed on Nov 18, 2022


Comments