Koncept dobrý, škoda že realizace vázne. A to tak že pořádně. Překvapivě není problém v mišmaši žánrů. Snaží se to o něco na pomezí interaktivní adventury "à la Dreamfall Chapters" s tahovými pasážemi "à la novodobý X-COM". Ty jsou navíc pojaty stealth stylem namísto akce; tedy ve stylu Hitmana GO. Celé je to pak prokládáno hackovacími minihrami. V čem je tedy problém?

Interaktivita neexistuje, adventurní pasáže nenabízí nic co dělat nad rámec pomalého chození po lokacích a klikání na jeden dva předměty/postavy. Žádné výzvy, žádné překážky, nic. Vše se zde posouvá skrze dialogy, které jsou však otřesně napsané. Což je po hříchu podtrženo tím, že o hlavní postavě nevíme lautr nic. O jejím pomocníkovi pak ještě méně. O světě jen to co zazní v klišovitém úvodním proslovu. To že o hlavní postavě, jejích motivacích či jednání nic nevíme je ještě více postaveno hlavu tím, že se tvůrci snaží o jakousi rozháranost skrze konflikt právě této postavy stojící mezi matkou (totalitní ministryně v dystopické společnosti) a otcem (vědecký génius s pochybnou etikou). Největší paradox pak je, že o postavách se dozvíte více na stránkách tvůrců než ve hře samotné. Že ani tak není o co stát, je věc druhá.

Dobrá, klikací adventura to tedy není. Příběhová hra s možnostmi volby též ne. Je to tedy alespoň dobrá tahovka? Bohužel není. Těchto pasáží je nutné minimum; pokud vynecháme tutorial tak jsou... Čtyři? Každá sotva na pár minut. Taktiky netřeba, stačí se proklikat skrze skrývání za překážkami z místa A na místo B. Je to tedy hlavně a především, světe div se, o těch hackovacích minihrách. Ty děláte pořád, stále a na každém kroku. Čili byť jich jsou tři druhy, tak se přejí takřka ihned a poté již jen otravují. Pomalu se tedy šouráte po obrazovkách (směšně toporné animace postav jsem, myslím, ještě nezmínil), tu a tam proklikáte natuple debilní dialog, vyřešíte XY hackovacích hříček a pokud budete mít štěstí tak možná přijde i kouzel... Ehm, stealth tahová pasáž.

A co klady? Je to krátké. Jakože hodně krátké (kolem tří hodin). Což je dobře, více minut/hodin zdejšího hackování by bylo zcela neúnosných. Druhým kladem je design lokací v první polovině. Proč jen v první polovině? Těžko říci, ale počítám, že tvůrce zřejmě začal tlačit čas/finance a prostě odflákly druhou polovinu jednou zaměnitelnou lokací "generická továrna". Proti čemu nelze mít výhrad je sychravě deštivá "bladerunnerovská" atmosféra. Tu si to drží zdárně.

Ano, je to teprve první, v zásadě uzavřená, kraťoulinká epizoda ze zamýšleného triptychu "o vzpouře proti systému". Tvůrci mají nápady, o tom žádná. Jen skutek utek a působí to jako že v tom chtěli mít veškeré své oblíbené elementy a mechaniky. Každopádně příště by to chtělo se řídit starým dobrým "méně je někdy více". Být to buď to či ono, tak by třeba tvůrcům zbyl prostor i na dotažení pořádných mechanik daného žánru (a je v podstatě jedno, kterého z nich). Takto je to syžet na úrovni prototypu a nikoli domyšlený a dotažený titul.

Pokud vám však nevadí míchanice žánrů, z nichž ani jeden není uchopen pořádně, krátkost, debilnost a ohranost příběhu, tak... Tak to stejně nelze doporučit. Adventurně je na tom lépe tématicky spřízněná Whispers of a Machine, takticky libovolný X-COM klon. A na dějem poháněný titul to postrádá jeden drobný detail. Alespoň průměrného scenáristu.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments