En av de absolut bästa TV-spels-serierna måste vara The Legend of Zelda med sin långa katalog av grymma äventyrsspel i både 2D och 3D. Det första spelet släpptes på Famicom Disk System i februari 1986 och hela 26 år senare köpte jag som 10-åring The Legend of Zelda: Twilight Princess till Nintendo Wii på Gamestop i Kungsbacka sommaren 2012. 10 år senare sålde jag just det Zelda: Twilight Princess till min kompis Linkus. Jag hade antagligen testat på att spela typ Ocarina of Time på emulator några månader tidigare, men jag hade nog inte ens klarat av Deku Tree då. Nu lyckades jag inte komma särskilt långt i Twilight Princess heller då jag fastnade i Forest Temple. Men jag tror i alla fall att det var ungefär under den här tiden som jag började intressera mig ganska mycket av Nintendo-spel.

Tidigare samma år hade jag besökt retrospelsmässan och jag kommer ihåg att jag tittade mycket på youtube-klipp av nintendospel och det fanns faktiskt en hel del svenska videor. På den tiden visste jag inte själv att jag skulle börja göra svenska nintendo-videor några år senare och faktiskt även bekanta mig med några från den svenska nintendo youtube-kretsen som jag kollade på.

Hur som helst så var det nog på detta sättet som jag för första gången såg Wind Waker och jag tyckte genast att det verkade bra, mest på grund av att den tecknade artstylen var så snygg. Jag visste inte då hur jag skulle kunna spela det eftersom det var så pass gammalt. Gamecube släpptes i Europa när jag bara var cirka 8 månader gammal så under hela Gamecube-eran var jag helt enkelt för liten för att ens veta om några spel förutom de datorspelen som min pappa visade mig. Så jag missade helt enkelt Gamecube-erans TV-spel.

Men när jag hörde om att Wind Waker fick en HD remaster 2013 så önskade jag mig den i julklapp och kunde faktiskt testa att själv spela det på mitt Wii U som jag hade fått föregående år. Jag tror dock inte att jag lyckades komma särskilt långt in i det spelet heller vid den tiden. Samma jul hade jag nämligen också fått Super Mario 3D-World och ett Capture Card, faktiskt samma AverMedia Live Gamer Portable som jag använder än idag, jag hade väl sett att Stamsite hade det Capture Cardet och ville ha det jag också.

Trots att jag inte kom så långt in i Wind Waker HD till en början, så blev det faktiskt det första Zelda-spelet som jag klarade ut och det blev ganska kort därefter mitt favoritspel. Nuförtiden kan jag inte riktigt bestämma vilket spel jag gillar allra mest, men Wind Waker är nog fortfarande mitt favorit zelda-spel i alla fall.

När jag väl klarade Wind Waker HD så var det under det följande sommarlovet 2014. Jag klarade mig ganska bra genom spelet fram tills ungefär mittpunkten då det verkligen öppnar upp sig och man ska leta efter Triforce-bitar och köra Earth- och Wind Temple. Jag fastnade och förstod inte vad jag skulle göra, men lite senare så hade jag kollat igenom en speedrun av Wind Waker HD och då såg jag i alla fall hur man skulle göra för att komma in i de två templen. Efter det var det bara Triforce-bitarna kvar som jag letade efter och jag minns till och med att jag fick hjälp av en kompis, som dock inte heller hade klarat Wind Waker, men vi kunde i alla fall hjälpas åt att försöka förstå de olika ledtrådarna och kanske söka upp lite på internet.

Till slut så lyckades jag i alla fall klara det och jag tror att jag kände mig väldigt nöjd över att faktiskt ha klarat ett Zelda-spel efter att jag knappt kommit någonstans i varken Twilight Princess eller Ocarina of Time 2 år tidigare. Efter det så skaffade jag mig Ocarina of Time 3D, som jag inte heller lyckades klara, Hyrule Warriors, som precis släpptes och A Link Between Worlds som blev mitt andra main-line Zelda-spel jag klarade. Ännu senare gick jag tillbaka och klarade ut Ocarina of Time och Twilight Princess och jag klarade även ganska många andra Zelda-spel, så jag har kanske haft en ganska krokig väg in i Zelda-serien, men nu skulle jag ändå påstå att jag har ganska bra koll på den.

-

Ett år efter jag klarade Wind Waker HD för första gången så bestämde jag mig för att börja göra Nintendo Let’s Plays på Youtube då jag nästan bara gjort Minecraft-videor sedan 2012. Och i slutet av 2015 så började jag en let’s play på just Wind Waker HD. Den serien är gammal och sedan länge otillgänglig för allmänheten, men det måste nog ändå varit någonstans under den tiden som min fascination för just Zelda Wind Waker HD växte och sedan den genomspelningen har jag kört igenom spelet många gånger och även gjort ett fåtal försök att göra en Adrian Gaming och spela in en ny Wind Waker let’s play.

Under flera år spelade jag om Wind Waker HD många gånger varav två gånger till 100% completion och jag skaffade till och med originella Wind Waker till Gamecube. För en eftermiddag under högstadietiden hängde jag med en klasskompis efter skolan och jag följde med henne till en loppis som jag har för mig att något juniorfotbollslag anordnade för att samla ihop pengar till välgörenhet. Där lyckades jag köpa ett Microsoft Xbox med en massa spel för bara 200 kr och tillsammans hjälptes vi åt att bära hem det den dryga kilometern hem till mig. Både drygt som att vägen faktiskt var lite längre än en kilometer lång, men också drygt för att det var jobbigt att bära på allting. Xboxets skivläsare var trasig så min pappa hjälpte mig att sälja alla spelen till retrospelbutiken.se och då fick jag en massa poäng och köpte därför The Legend of Zelda: The Wind Waker Limited Edition vilket också innehöll Ocarina of Time och Ocarina of Time Master Quest. Jag spelade till slut igenom original-wind waker en gång och tyckte inte om det lika mycket som HD-versionen.

Jag höll även ganska bra koll på speedrunning av Wind Waker HD, jag hade ju till och med sett min första speedrun av det innan jag ens klarade det själv. Särskilt roligt tyckte jag det var att en från Sverige runnade Wind Waker HD och fick flera världsrekord, Linkus7 heter han och det är faktiskt inte samma Linkus som jag sålde mitt Twilight Princess till, men det är ett roligt sammanträffande. Ett annat roligt sammanträffande är att min kompis Coloradohugge faktiskt lärde känna Linkus7 och blev en del av det communityt under en tid.

Hur som helst så minns jag i alla fall hur hype det var när nya glitchar som Item slide och Barrier skip upptäcktes och även om jag själv aldrig gjorde en speedrun av spelet så lärde jag mig ganska många trick och glitchar för att kunna spela igenom spelet både fortare och roligare.

Det var nog under den tiden jag hade som roligast med Wind Waker HD. Det var bara så kul för mig att lära mig att glitcha i Wind Waker HD och spela igenom det flera gånger samtidigt som jag pratade med min kompis Robin som också lärde sig glitchar och spelade igenom Wind Waker HD flera gånger. Kanske är det så att det man gillar allra mest med ett spel är inte själva spelet i sig, utan att få dela sin spelupplevelse med andra och det sociala i att få diskutera spelet med sina vänner. Och detta säger jag inte för att få Wind Waker HD att låta som ett sämre spel, utan tvärtom är det nog så att när ett spel verkligen är så roligt som Wind Waker HD är, så finns det så mycket mer att diskutera kring det.

Reviewed on Sep 08, 2022


Comments