Ys oyun serisi aslında köklü bir seridir. İlk oyunu 1987 yılında çıktığından oyun dünyasının babalarından sayılabilir. Final Fantasyler'den farklı olarak Ys serisinde -Origin hariç- ana karakter Adol'dur. Yani şu ana kadar 7 oyunun aynı ana karakterini oynuyoruz belli bir geçmişi var belli bir tanıdıkları maceraları var ama ne yazık ki oyunda bunların neredeyse hiçbiri geçmiyor. Dünyası hakkında da oyun boyunca bir iki şey öğreniyoruz o kadar. Evreni hakkında ise ... Ys nin nasıl bir evreni olduğunu oyunun sonunda (en azından benim aldığım sonda) bir miktar görüyoruz. Önceki oyunlarda evreni için daha çok şey görüyoruzdur belki ama bu oyunda evren ve dünya hakkında çok az şey gördüğümüzü söyleyebilirim. Oyunun beni önceki oyunları oynamama teşvik etmesini daha çok isterdim.
Hikaye de gemi yolculuğu sırasında bir olay yaşayıp egzotik bir adada mahsur kalan Adol ve yer yer gözüken Dana olmak üzere başta ikiye ayrılıyor. Oyunun ortalarına geldiğinizde bu iki hikaye birleşiyor o noktadan sonra git gide artan bir tempo ile devam ediyor. Finalde ise oyunun evreni ilgili bir olayla bağlanıp sonlanıyor. (True ending için geçerli)
Oyunda 3 son var tayfanıza olan yardımlarınızla kazandığınız 'saygı puanları' ile bu üç sondan bir tanesini kazanıyorsunuz.
Oynanış güzel ve keyifli 3 farklı saldırı türüne sahip toplam 6 karaktere kadar çıkan bir grupla oynuyorsunuz. Hepsine verebileceğiniz zamanla artan skiller var. Gerçek zamanlı savaşların olması da güzel. Boss çeşitliliği fazla. Haritada her bölgede değişik canavarlar geliyor. Keşfetmek eğlenceli oyun size 'şurada ne var ?' hissini güzel uyandırıyor.
Müzikler güzel.
Bugla hiç karşılaşmadım. Yapay zekası da iyi. (O kadar çok kötü yapay zeka gördüm ki en azından bunlar saldırmayı biliyorlar) Oynanışının en büyük artısı hızlı olması. Karakterleriniz aşırı hızlı bu oyuna ekstra zevk veriyor.
Ys 8 çerez bir oyun rpg nin babalarından olan bu seriden daha fazlasını beklerdim ama diğer oyunlarını oynamadığım için serinin hep çerez bir seri olarak mı kaldığını yoksa sadece bu oyunda mı böyle olduğunu bilmiyorum. Beklentimi geçersek hızlı oynanışı sayesinde oynarken oyun beni sıkmadı. Sonunda sürekli tekrar eden event var onu sıkılırsanız yapmayın. Yapmasanız da olur tarzında bir event.

Reviewed on May 08, 2022


1 Comment


1 year ago

8de evrenle ilgili çok şey görememe sebebi sanırım oyunun tamamen farklı bir bölge de geçmesi olabilir.
6,7 ve 9.oyunlar evrenin yaşam olan yerlerinde geçtiğinden bir şekilde evrenle ilgili detaylar önüne çıkıyor da 8 tamamen yaşam olmayan ıssız adada geçtiğinden olabilir. Mesela 9daki olayların ana sebebi 6-7-8de yaşadıklarımız ya da 6. oyundaki bir karakter "reis sen bana 5 yıl önce yardım etmiştin şimdi sıra ben de" falan diyor öyle şeyler var origins-1-2-3-4-5te nasıl bilmiyorum onları ben de oynamadım ve içlerinde tek merak ettiğim de origins son kez onu oynar geçerim bir ara ys x beklemekteyim ben...