3 yıllık serüvenin ardından Grisaia'nın ilk oyununa rota rota inceleme yazmaya karar verdim. Benim için bu yapımın bu kadar uzun sürme nedeni dilindeki deyimlerdi. Deyimleri çevir oyunu çevir derken 15 dk sonra başıma ağrılar giriyordu. Google lens ve kendimi geliştirmem ile bu sorunu çözüp en azından daha hızlı bir şekilde oyunu oynamaya başladım. Spoiler vermemeye çalışsamda bu bir vn olduğu için vn de de eleştiriyi hikaye bazlı yapacağımdan ufak spoilerlar olabilir.

Kızları kendi rotalarında biraz daha ayrıntılı konuşacak olsam da giriştede onlardan bahsedeceğim. Vnlerin flag ve seçim mantıkları olduğundan ondan da direk burada bahsetmek istiyorum. Bu oyunda seçim aşırı az çok lineer bir oyun oynuyorsunuz. Seçimleriniz, Sachi rotasını açma, Heroin seçme, Ending seçmeden ibaret oyun toplamında en fazla 8 seçim falan vardır. Seçimlerinizle değişen bir hikaye istiyorsanız bu oyun sizlik değil. Kimileri bunu bir eksi olarak görebilir ama benim için bir önem taşımıyor.
Common Rota
Grisaia'ya başlarken animesini izleyerek başlamıştım bu nedenle az çok ne ile karşılaşacağımı biliyordum. Beklentimi kötü şeyler yaşamış kızların yanında olup onları kendimiz ile birlikte iyileştireceğiz şeklinde ayarlamıştım bunun ne kadar doğru olup olduğunu ne yazık ki oyunun giriş kısmından size söyleyemiyorum. Benim için 3 yıl süren common rotada kızların yaşadıkları hakkındaki olaylar hiçbir şekilde işlenmiyor ve betaber günlük yaşam aktiviteleri şeklinde geçiyor. Common rotada heroinlerin ve ana karakterin birbirlerine yaptığı konuşmalar aktiviteler ile ağırlıklı gidiyor kötü değil ama bence fazla uzun olmuş bu kısım ve de hep bir grup içinde muhabbet dönüyor bu da kişiliği yüzünden Yumiko'yu tanıyamamamıza neden oluyor ve bir noktada çok fazla aynı tarz espiriler dönmeye başlıyor. Rota girişlerinde heroinlerle biraz daha birebir vakit geçirebiliyorsunuz da o da şu anlık yetersiz kalmış.

Reviewed on Oct 16, 2022


Comments