DEDEKTİFLİĞİ İLİĞİME İŞLEDİ

L.A. Noire'yi duymayan yoktur. Çünkü oyunu yapan firma bütün dünyanın bildiği Rockstar Games'e ait. Zamanın ötesine geçip oyundaki karakterlere gerçekçi mimik eklemesi, eski toprak olarak söylüyorum, herkes dillendiriyordu. Hatta oyunun konusu bir yana atılmıştı, sadece " Ulan adamlar mimik eklemiş amuğa goyum" incelemesi yapılıyordu. Peki tüm elementleri birleştirdiğimizde iyi bir oyun mu? Evet, hem de sapına kadar!

Hemen aradan grafikler eski mi, göze batar mı sorusunu çıkaralım. Oyun 2011 çıkışlı. Fakat o senede çıkan oyunların grafikleri net olarak daha iyi. 2010'da çıkan Mafia 2 ve 1 sene sonra 2012'de aynı firmadan çıkan Max Payne 3 ile arasında dağlar kadar fark var. Ama hala grafikler günümüzde oynanır seviyede. Sadece retro görüntüsü vermek için fazla işlemek istememişler sanırım. Diğer bir unsur ise oyun 60 FPS desteklemiyor. 30 FPS kilidi var, gerçekten berbat bir durum ama Unlockeri var, internette bulup indirmenizi öneririm.

Oyuna dönecek olursak, hikayesi şahane oğlu şahane. Oyunda en başını saymazsak 4 masa var. Oyunun en başında normal bir polisiz ve bizim dedektifliğimizi keşfeden müdür veya amir bizi dedektifliğe terfi ettiriyor. Masalarımız, Trafik masası, cinayet masası (benim favorim kesinlikle bu), ahlak masası ve arsonist masası. Masaları tek tek anlatmayacağım çünkü spoilerlı inceleme yazmak istemiyorum. Fakat az ama öz olarak şunu diyebilirim ki, biri bile sizi sıkmıyor. En başta görev görev farklı konular işlenmekte, fakat sonradan bütün aldığımız dedektiflik işleri birbirine bağlanmaya başlıyor. İşte orada zirveye oturdu hikayesi. Temposu, olayı anlatış biçimi (Rockstar bu işi çok iyi yapıyor), sunuş şekli mükemmel. İnsanların mimiklerinden doğru mu yalan mı söylüyor, elinizde kanıtı var mı, yoksa o kanıtı bulamadınız mı? Şüpheli demek daha mı mantıklı? İşte o yaşattığı gerilim ve beyninizi çalıştırması, herkesin deneyimlemesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum.

Yalnız tek eksisi oyun mekaniği olarak tek düze. Fakat bundan yıldız kırmıyorum zira 2011'de günde 8-9 saat oyun gömen biri olarak söylüyorum, özgürlük veren oyun zaten çok ama çok azdı.

Puanım 4,5 yıldız. Tavsiye eder miyim? Oynamamanız kabahat.

Reviewed on Dec 06, 2023


Comments